Kirjaudu online-palveluun »

MITÄ OVAT VAPAAEHTOINEN JA OIKEUDELLINEN PERINTÄ?

Lisätty kategoriaan Artikkelit kirjoittajalta KTC Finland

TIEDÄTKÖ, MITEN VAPAAEHTOINEN JA OIKEUDELLINEN PERINTÄ EROAVAT TOISISTAAN?

 

ERO ON MERKITTÄVÄ KAIKILLE OSAPUOLILLE

Sekä perinnän toimeksiantajalta että velallisasiakkaalta hämärtyy joskus vapaaehtoisen- ja oikeudellisen perinnän välinen ero. Vertaillaanpa siis näitä kahta perinnän lajia.

 

VAPAAEHTOISEN PERINNÄN MÄÄRITELMÄ

Vapaaehtoisella perinnällä tarkoitetaan kaikkia niitä vapaaehtoisia toimenpiteitä (maksumuistutukset eli kirjeperintä, puhelinperintä ja trattaperintä), joilla pyritään saamaan velallinen vapaaehtoisesti suorittamaan avoinna oleva velkojan saatava. Vapaaehtoisen perinnän voi suorittaa velkoja itse tai hän voi antaa toimeksiannon perintäpalveluita tarjoavalle toimistolle.

 

PERINTÄTOIMISTON ROOLI VAPAAEHTOISESSA PERINNÄSSÄ

Vapaaehtoinen perintä voi esimerkiksi velallisen kasvavan kuluvastuun ja perintätoimiston ammattitaitoisen ja hyvää perintätapaa noudattavan menettelyn puitteissa johtaa tehokkaammin saatavan kotiutumiseen, kuin velkojan omat perintätoimet.

 

Lisäksi kolmannen osapuolen (perintätoimiston) väliintulo saattaa avata hedelmällisen vuoropuhelun velkasuhteen osapuolten välillä ja johtaa parhaimmillaan molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, johtaa saatavan suorittamiseen ja liikesuhteen jatkumiseen.

 

OIKEUDELLINEN PERINTÄ

Ammattitaidolla ja asiallisesti hoidetulla perinnällä vältetään usein hitaat ja suuria kustannuksia aiheuttavat oikeusprosessit. Mikäli velallinen kiistää maksuvelvollisuutensa, pyytää perinnän keskeyttämistä tai muutoin riitauttaa saatavan tai vaikkapa perustellusti reklamoi saatavasta, perintää ei pääsäännön mukaan voi enää jatkaa. Tällöin ainoaksi tehokkaaksi perintäkeinoksi jäävät oikeudellisen perinnän toimenpiteet.

Oikeudellinen perintä pitää sisällään ennen kaikkea ns. summaaristen eli suppeiden haastehakemusten jättämisen, mutta myös muun perintään liittyvän yksityiskohtaisen lakimiestyön. Nyrkkisääntönä voidaan pitää esimerkiksi sitä, että yleensä puhutaan oikeudellisesta perinnästä, kun perinnän toimenpiteistä aiheutuu viranomaiskuluja.

 

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä!

MYYNTI 020 721 8496

Yhteystietosivulta löydät myös lomakkeen, jolla voit kätevästi lähettää meille yhteydenottopyynnön.

 

ktc-finland-image
KTC on suomalainen perintätoimisto, joka on toiminut vuodesta 1991 lähtien. Ydinosaamiseemme kuuluvat kaikki perintäpalvelut sekä laskutuspalvelut.